Huckleberry Finns Äventyr PDF, ePub, Kindle

Huckleberry Finns Äventyr ladda ner | läsa online (e-bok) PDF, ePub, Kindle
Huckleberry Finns Äventyr ladda ner | läsa online (e-bok) PDF, ePub, Kindle

Omslagsbild för Huckleberry Finns Äventyr

Huckleberry Finns Äventyr, originaltitel The Adventures of Huckleberry Finn, är en amerikansk bildningsroman, en äventyrsroman och satir av Mark Twain. Boken gavs ursprungligen ut 1884 och är en klassiker. Den är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr. Mark Twain började skriva på den 1876, samma år som den föregående gavs ut och den anses vara ett mycket större verk.

Boken börjar med ett sammandrag av vad som hände i Tom Sawyers äventyr. Den handlar om den fjortonårige pojken Huckleberry Finn från Saint Petersburg i Missouri (en påhittad stad som är inspirerad av Hannibal, Missouri) vars pappa är alkoholist, och hans äventyr på rymmen tillsammans med miss Watsons slav Jim, som också har rymt eftersom han har hört att han ska säljas.

Twain kände till livet på Mississippi eftersom han hade varit lots på floden. Romanen är en protest mot slaveriet och skenheligheten hos kristna.

Eftersom det är Huck som berättar historien så ser vi händelserna genom ett barns ögon. Ernest Hemingway skrev: “All modern amerikansk litteratur kommer från en bok av Mark Twain som heter “Huckleberry Finn”… Det fanns ingenting före, det har inte kommit någonting lika bra sedan dess.” Belackare har pekat på Mark Twains satirisering av vitas attityd mot svarta. Twain ansåg att sådana var fel. Boken är skriven på dialekt vilket kan göra engelskan svår för en svensk läsare. Samhällskritiken visas mycket tydligt i boken; Twain använder sig av sina egna erfarenheter. Föregångaren Tom Sawyers äventyr saknade sådan. Boken börjar med en varning: “Personer som försöker finna ett motiv i denna berättelse kommer att häktas; personer som försöker finna en moral i denna kommer att straffas; personer som försöker finna en handling i den kommer att skjutas.”

NOTERING: Huckleberry Finns Äventyr är översatt av Tom Wilson och denna översättning gavs ut i Sverige första gången 1906. Texten i både ursprungsromanen och denna översättning skulle idag kallas mycket ”rasistiska” i sitt språkbruk (det flitiga användandet av ordet ”nigger”) och i sin syn på afroamerikaner. Dock ska man läsa romanen med tanken att Mark Twain var en aktiv motståndare mot slaveriet. (Bearbetning; Peter Anneroth).

Mark Twain, pseudonym för Samuel Langhorne Clemens, ( 1835-1910), var en amerikansk författare, reporter och tidningsman.

Han är mest känd för romanerna Tom Sawyers äventyr från 1876 och Huckleberry Finns äventyr från 1884. Förutom romaner skrev han även reseskildringar, noveller och samhällskritiska reportage om samtida korruption och klasskillnader.

Mark Twain kom att engagera sig mot slaveriet och grymheterna under den belgiske kung Leopolds regim i Kongostaten. Han anslöt sig till Kongos reformförbund (Congo Reform Association, CRA) för att arbeta emot övergreppen. För detta författade han bland annat pamfletten King Leopold’s Soliloquy. Kampanjen mot grymheterna i landet tvingade kung Leopold att lämna landet och gummihandeln.

Ladda ner Huckleberry Finns Äventyr e-bok Gratis pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:


Huckleberry Finns Äventyr (Kr-0.00)


Isbn:
978-91-7605-464-2
Förlag:
Anncona Media


TAGS:

Online Huckleberry Finns Äventyr eBook

Bok Huckleberry Finns Äventyr FB2

Ladda ner Huckleberry Finns Äventyr PDF

Ladda ner Huckleberry Finns Äventyr MOBI

Online Huckleberry Finns Äventyr bok

Gratis Huckleberry Finns Äventyr iPhone

Online Huckleberry Finns Äventyr PDF

Gratis Huckleberry Finns Äventyr DJVU

Gratis Huckleberry Finns Äventyr TXT

Ladda ner Huckleberry Finns Äventyr RTF

Online Huckleberry Finns Äventyr FB2

e-bok Huckleberry Finns Äventyr TXT

Gratis Huckleberry Finns Äventyr e-book

Bok Huckleberry Finns Äventyr MOBI

Ladda ner Huckleberry Finns Äventyr iPad

läsaa Huckleberry Finns Äventyr MOBI

läsa Huckleberry Finns Äventyr DOCX

Gratis Huckleberry Finns Äventyr AWZ

Ladda ner Huckleberry Finns Äventyr iPad

Gratis Huckleberry Finns Äventyr DJVU

Ladda ner Huckleberry Finns Äventyr free

Gratis Huckleberry Finns Äventyr DVD

läsa Huckleberry Finns Äventyr TXT

Bok Huckleberry Finns Äventyr DJVU

Download Huckleberry Finns Äventyr cd

e-Bok Huckleberry Finns Äventyr e-book

e-bok Huckleberry Finns Äventyr DOCX

e-bok Huckleberry Finns Äventyr iPad

ebook Huckleberry Finns Äventyr TXT

e-bok Huckleberry Finns Äventyr PDF

e-bok Huckleberry Finns Äventyr EPUB

Läsa Huckleberry Finns Äventyr IPAD